Skip to main content

Kennisplatform voor

PFAS

  • Motie aangenomen voor overzicht lozingen PFAS en zeer zorgwekkende stoffen

    Op dinsdag 12 november is een motie van Tweede Kamerlid Bamenga (D66) aangenomen die de regering vraagt om een volledig overzicht te maken van alle lozingen van PFAS en zeer zorgwekkende stoffen. (Unie van Waterschappen, 13 november)
    Lees meer: unievanwaterschappen.nl

  • Toenemende bezorgdheid onder Europese riskmanagers over PFAS-uitsluitingen

    Riskmanagers in Europa maken zich steeds meer zorgen over het gebrek aan verzekeringsdekking voor zogenaamde forever chemicals, nu verzekeraars algemene uitsluitingen introduceren als reactie op regelgevende maatregelen en rechtszaken ter waarde van miljarden dollars met betrekking tot perfluoralkyl- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Ferma-voorzitter Charlotte Hedemark zegt dat de federatie momenteel meningen verzamelt over dit ‘cruciale onderwerp’’ . (Risk & Business, 5 november)
    Lees meer: riskenbusiness.nl

  • Minister verkent maatregelen voor bevorderen gebruik PFAS-vrije zonnepanelen

    Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei verkent de mogelijkheden om het gebruik van zonnepanelen zonder PFAS te bevorderen. Dat laat ze weten na Kamervragen van Henk Vermeer (BBB). (Solar Magazine, 7 november)
    Lees meer: solarmagazine.nl

  • Verontreinigde grond onder parkeerplaats Kralings Zwembad oorzaak PFAS-vervuiling

    De PFAS-vervuiling in het Kralings Zwembad en de sloten ernaast komt door verontreinigde grond onder de parkeerplaats bij het natuurzwembad. Vermoedelijk is de grond verontreinigd geraakt door PFAS-houdend blusschuim. De gemeente denkt dat dit blusschuim een paar jaar geleden is gebruikt om een autobrand op de parkeerplaats bij het zwembad te blussen. (Open Rotterdam, 6 november)
    Lees meer: openrotterdam.nl

  • Ook Rotterdam wil PFAS bestrijden met hennep

    Bewoners van de nieuwe ecowijk Leonidas hebben recent te horen gekregen dat de te hoge concentratie van PFAS in de grond rond en onder hun woning zeer waarschijnlijk afkomstig is uit grond die de gemeente heeft gebruikt bij de aanleg van de woonwijk in 2017-2018. Ook in en rond het Kralingse zwembad zijn te hoge concentraties PFAS gevonden. (Dagblad010, 4 november)
    Lees meer: dagblad010.nl

  • Meeste PFAS zit in kippeneieren in omgeving vliegbasis Leeuwarden

    Eieren van kippen in de omgeving van de met PFOS- vervuilde Jelsumer Feart en Lytse Feart in Friesland bevatten hogere PFAS-waarden dan gemiddeld in Nederland, maakt Wetterskip Fryslân bekend. Het advies blijft om deze eieren niet te consumeren. Brononderzoek wees uit dat gebruikt blusschuim op de nabijgelegen vliegbasis Leeuwarden de veroorzaker is van de PFAS- vervuiling. Een saneringsplan is in de maak. (Waterforum, 5 november)
    Lees meer: waterforum.nl

  • Schapenhouder Saeftinghe in de knel door hoog PFAS-gehalte: 'Dit is een nachtmerrie'

    Het was al twee jaar bekend dat vee dat graast in het Verdronken Land van Saeftinghe te veel PFAS kan bevatten. Toch werd de verkoop pas onlangs stilgelegd, na een waarschuwing van de Belgische overheid. Intussen zitten de veehouders in de knel. "Er moet een plan komen", zegt schapenboer Harry de Vlieger uit de streek. (Omroep Zeeland, 1 november)
    Lees meer: omroepzeeland.nl

  • Ernstige conclusies over grond in groot deel Alblasserwaard

    Een groot gedeelte van de Alblasserwaard is ongeschikt voor landbouw, wonen en industrie, maar de Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging (Inev) waarde wordt niet overschreden dus er hoeft niet te worden gesaneerd. Dat is een belangrijke conclusie van ingenieursbureau TAUW Rotterdam in Capelle aan den IJssel in opdracht van Chemours Nederland B.V. Het bureau deed een vooronderzoek volgens NEN 57251 en een onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in de grond en in het gras van een gebruiker van agrarische gronden aan de Kweldamweg. (Sliedrecht24, 4 november)
    Lees meer: sliedrecht24.nl

  • Oorzaak van PFAS-vervuiling gevonden bij het Kralingse Zwembad

    De grond onder de parkeerplaats bij het Kralingse Zwembad is verontreinigd met PFAS. Daardoor is ook het water in het natuurzwembad vervuild geraakt. (De Ster Online, 31 oktober)
    Lees meer: desteronline.nl

  • Duitsland treedt niet op tegen PFAS-lozing, gaat dat voor problemen zorgen in Nederland?

    In Duitsland zijn er tot nu toe geen gevolgen voor bedrijven die Pfas lozen in de Rijn. Vervelend, zou je kunnen zeggen, want datzelfde afvalwater stroomt naar Nederland. En dit zorgt ervoor dat Nederlandse drinkwaterbedrijven, die dat water filteren voor consumenten, hier dus last van hebben. (NPO Radio1, 30 oktober)
    Lees meer: nporadio1.nl