Skip to main content

Kennisplatform voor

PFAS

  • Gezondheidsraad: blootstelling chemische stoffen beter in de gaten houden

    De overheid heeft onvoldoende zicht op de hoeveelheid chemische stoffen waaraan mensen worden blootgesteld, concludeert de Gezondheidsraad. De raad adviseert om met een blijvend meetprogramma te komen. (NOS, 25 april)
    Lees meer: nos.nl

  • Tientallen tuinen in Boekelo worden uitgegraven: saneren vervuilde textielgrond kost miljoenen

    De omgeving van de voormalige Boekelose Stoomblekerij wacht een flinke saneringsoperatie. Nu onderzoeken naar de aanwezigheid van chemische stoffen (PFAS) in de grond en het oppervlaktewater zijn afgerond, ligt er nu een plan van aanpak. Vanaf dit najaar worden ongeveer vijftig tuinen in woonwijk De Bleekerij omgeploegd en ook in de openbare ruimte moet er het nodige worden gedaan om de vervuilde grond af te voeren. Dat loopt flink in de papieren. De geschatte kosten van meer dan 9 miljoen euro worden vergoed door het Rijk. (RTV Oost, 25 april)
    Lees meer: rtvoost.nl

  • Rechtszaak tegen Nederlandse Staat om PFAS-vervuiling

    Elf organisaties, waaronder vakbonden van militairen en brandweervrijwilligers en actiegroep SchipholWatch, dagen de Staat der Nederlanden voor de rechter. Ze stellen de Staat aansprakelijk voor de verontreiniging en gezondheidsschade die worden aangericht door de giftige stof PFAS. Ze vinden dat de overheid haar zorgplicht onvoldoende vervult en verwijzen daarbij onder meer naar twee door de Verenigde Naties aangenomen resoluties over mensenrechten. (NOS, 24 april)
    Lees meer: nos.nl

  • Revolutionaire techniek ontwikkeld in Amerika: 'Wij kunnen PFAS vernietigen'

    Er komen steeds meer nieuwe methoden om te voorkomen dat de PFAS-chemicaliën in de natuur, en uiteindelijk in ons lichaam terechtkomen. In Amerika is een methode ontwikkeld waarbij de PFAS in water wordt afgebroken. De hoofdonderzoeker stelt dat door deze methode een verbod op PFAS, zoals die in Europa is aangevraagd, eigenlijk niet meer nodig is. (Omroep Zeeland, 23 april)
    Lees meer: omroepzeeland.nl

  • Ringmolecuul vangt snel en effectief PFAS in effluent: heilige graal voor waterzuivering?

    Vorige week berichtten verschillende media erover: een nieuw ontdekt molecuul dat met een hoge affiniteit een grote hoeveelheid PFAS wegvangt, ontwikkeld door Wageningen Universiteit. De technologie is inmiddels gepatenteerd door Wetsus, en Wageningen Universiteit en Wetsus werken samen aan de verdere ontwikkeling. Maar hoe effectief is deze techniek en wat betekent dit voor de afvalwaterzuivering? (Waterforum, 18 april)
    Lees meer: waterforum.net

  • Provincie Noord-Holland controleert op PFAS in aangewezen zwemwaterlocaties

    De Provincie NH gaat bij 46 van de 151 aangewezen zwemwaterlocaties metingen naar PFAS laat uitvoeren door de drie waterschappen, waaronder het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) die onder meer voor schoon en gezond oppervlaktewater in onze regio verantwoordelijk is. Deze metingen geven beter zicht op de concentratie van PFAS en eventuele gezondheidsrisico’s. (Flessenpost uit Egmond, 19 april)
    Lees meer: flessenpostuitegmond.nl

  • VRZ dieper in het rood door mogelijke schadeclaim PFAS-houdend blusschuim

    De Veiligheidsregio Zeeland sluit het jaar 2023 af met een tekort van bijna 476.000 euro. Dat blijkt uit het concept-jaarverslag. Eerder werd een kleiner tekort verwacht, maar doordat de VRZ aansprakelijk is gesteld voor bodemverontreiniging door PFAS-houdend blusschuim is 575.000 euro extra gereserveerd voor een mogelijke schadevergoeding die betaald moet worden. (Omroep Zeeland, 11 april)
    Lees meer: omroepzeeland.nl

  • PFAS in sloot Utrechtse wijk Veemarkt

    Utrecht - De PFAS-vervuiling achter de brandweerkazerne aan de Utrechtse Sartreweg zit niet alleen in de bodem, maar ook in het oppervlaktewater. De schadelijke stoffen zijn aangetroffen in een sloot achter de Livarstraat in de wijk Veemarkt. (RTV Utrecht, 10 april)
    Lees meer: rtvutrecht.nl

  • Wateren Schieland en Krimpenerwaard bevatten naast fosfaat, bestrijdingsmiddelen, rivierkreeften ook hoge concentraties PFAS

    Het oppervlaktewater in het werkgebied van Schieland en Krimpenerwaard bevat naast veel fosfaat, bestrijdingsmiddelen, Amerikaanse rivierkreeften ook hoge concentraties PFAS. Tezamen zorgen ze ervoor dat de kwaliteit van het water onverminderd onder druk staat. (H2O Waternetwerk, 5 april)
    Lees meer: h2owaternetwerk.nl

  • Zit er ook PFOS in de grond langs de Jelsumer Feart? Leeuwarden doet onderzoek

    De gemeente Leeuwarden wil weten of de grond in de buurt van de Jelsumer Feart vervuild is met PFOS. Daarom wordt er een bodemonderzoek uitgevoerd. In het water zijn eerder hoge concentraties PFOS gevonden, die mogelijk door het hekkelen ook op de wal terecht gekomen is. (Omrop Fryslân, 4 april)
    Lees meer: omropfryslan.nl