1. Marinebioloog Inez Flameling sprak afgelopen zomer haar zorgen al uit over de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde. (Omroep Zeeland, 20 oktober)

  Lees meer: omroepzeeland.nl

 2. Statenleden reageerden gisteren vol onbegrip op de mededeling dat het provinciebestuur nog geen opdracht had gegeven voor onderzoek naar de gevolgen van PFAS op de volksgezondheid. Dat hoorden zij gisteren op een informatiebijeenkomst waar wetenschappers en ambtenaren uit Nederland en België toelichting gaven over de PFAS-vervuiling in de Westerschelde. (Omroep Zeeland, 21 oktober)

  Lees meer: omroepzeeland.nl

 3. De Tweede Kamer heeft op 12 oktober 2021 drie moties aangenomen over de vermindering van blootstelling aan PFAS. De Tweede Kamer wil onder andere dat Nederland zich binnen Europa nog sterker gaat inzetten op een totaalverbod op PFAS. (Bodemplus, 19 oktober)

  Lees meer: bodemplus.nl

 4. De hoeveelheid PFAS die chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht in de Schelde mag lozen, zou direct met meer dan 90 procent moeten worden teruggebracht, van 5300 naar 50 kilo op jaarbasis. (PZC, 18 oktober)

  Lees meer: pzc.nl

 5. De Tweede Kamer wil dat Nederland zich inzet voor een totaalverbod op PFAS in Europa. Nederland werkt met Duitsland, België en de Scandinavische landen samen om de ‘niet-essentiële’ toepassing van deze stoffen te verbieden. Dat gaat de Kamer niet ver genoeg. (PZC, 14 oktober)

  Lees meer: pzc.nl

 6. Er moet meer geld naar de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD) om de controle op de naleving van milieuwetten te versterken. Dat stelt het dagelijks provinciebestuur voor, onder meer naar aanleiding van de PFAS-affaire. (PZC, 12 oktober)

  Lees meer: pzc.nl

 7. Over elkaar heen buitelende politici die de onderste steen boven willen halen als het over de PFAS-problematiek gaat. Het blijft nog altijd uit, hoewel er partijen zijn die in de afgelopen tijd iets hebben proberen te doen, maar een massale roep om actie kwam er niet. Jammer vindt de één, terwijl de ander juist vindt dat ze volop bezig zijn. (Omroep Zeeland, 11 oktober)

  Lees meer: omroepzeeland.nl

 8. Demissionair Minister Visser en Staatssecretaris Van Weyenberg (beiden Infrastructuur en Waterstaat) stuurden op 5 oktober 2021 een brief naar de Tweede Kamer over de gevolgen van PFAS voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. (Bodemplus, 11 oktober)

  Lees meer: bodemplus.nl

 9. Oud-eigenaar van de Hertogin Hedwigepolder Gery de Cloedt wil dat de onteigening van de Hedwigepolder wordt teruggedraaid. Hij heeft een herzieningsverzoek ingediend bij de Raad van State. (Omroep Zeeland, 8 oktober)

  Lees meer: omroepzeeland.nl

 10. Hulst moet alle vergunningen intrekken voor de ontpoldering van de Hedwigepolder, vinden de fracties HulstPlus en Groot Hontenisse. Alles om te voorkomen dat vervuild Scheldewater en slib de Hedwige binnenstromen en 'onze polder een puinzooi wordt'. Een motie met deze strekking haalde het donderdag echter niet, er ontstond zelfs geruzie over. (Omroep Zeeland, 8 oktober)

  Lees meer: omroepzeeland.nl