1. De Nederlandse overheid maakt zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen over de Antwerpse afvalverwerker Indaver. Het bedrijf loost al jaren PFAS in het water en blijkt een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling in de Nederlandse Westerschelde. Dat onthulde Zembla in de uitzending ‘Het PFAS-schandaal’. In de nieuwste aflevering van de Zembla Podcast vertellen journalisten Roelof Bosma en Vincent Harmsen over het onderzoek. (BNNVARA, 28 september)
  Lees meer: bnnvara.nl

   

 2. Eind vorig jaar verstrengde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de lozingsnormen voor PFOS en PFAS. Dat bezorgt producenten als 3M kopzorgen, want de bestaande filtertechnieken zijn vaak ontoereikend. Maar daar komt mogelijk verandering in. Dinsdag stelde het Antwerpse bedrijf Inopsys op Linkeroever een nieuwe filterinstallatie voor. Die is volgens het bedrijf niet alleen compacter, maar ook tweemaal sneller én 50% goedkoper dan de bestaande oplossingen. (Nieuwsblad, 27 september)
  Lees meer:nieuwsblad.be

 3. In de uitzending ‘Het PFAS-schandaal’ (8 september jl.) onthulde Zembla dat de Nederlandse overheid zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen maakt over de Antwerpse afvalverwerker Indaver. Het bedrijf loost al jaren PFAS in het water en blijkt een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling in de Nederlandse Westerschelde. Het nieuws zorgt voor commotie in Nederland en Vlaanderen: in dit artikel zetten we de laatste ontwikkelingen voor je op een rij.(BNNVARA, 21 september)
  Lees meer:bnnvara.nl

   

 4. ALBLASSERDAM – De officiële boodschap is dat Alblasserdammers onbeperkt groenten en fruit uit eigen moestuin kunnen eten, maar tussen de regels door zijn er op politiek gebied toch zorgen over de mogelijke aanwezigheid van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in de Alblasserdamse grond. “Het oranje gebied schuurt tegen Alblasserdam aan, maar Alblasserdam valt er dus net buiten,” vertelde wethouder Margreet de Deugd deze week tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis. Tegelijkertijd meldt de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.(Alblasserdamnieuws.nl, 14 september)
  Lees meer:alblasserdamsnieuws.nl

 5. Milieukunde Deze zomer was het goede nieuws dat vervuilende PFAS via een chemisch proces simpel zijn af te breken. Maar dat blijkt in de praktijk nog moeilijk toe te passen. (NRC, 15 september)

  Lees meer:nrc.nl

   

 6. Het RIVM heeft nieuwe risicogrenzen voor poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in oppervlaktewater berekend. Zij zijn 12 tot 160 keer lager dan de bestaande normen. Het uitgangspunt is dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater kunnen eten zonder dat dit schadelijk voor hun gezondheid is. (H2O Waternetwerk, 14 september)
  Lees meer:h2owaternetwerk.nl

 7. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) spreekt tegen dat de strengere PFAS-lozingsnormen die in juni opgelegd werden aan het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver niet zouden worden gecontroleerd of gehandhaafd. "Sinds de verstrenging heeft de afdeling Handhaving van het departement Omgeving tweewekelijkse analyseresultaten beoordeeld", zegt ze vandaag .(HLN, 8 september)

  Lees meer: hln.be

 8. De SGP vindt de EU te afwezig in de PFAS-kwestie. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) wijst op EU-regels die beheersmaatregelen vereisen voor PFOS, één van de PFAS-stoffen. Die stof werd jarenlang in Antwerpen geloosd en belandde zo in de Westerschelde. Onderzoek toont dat PFOS zich ophoopt in vissen. (Visserij.nl, 8 september)

  Lees meer:visserij.nl

 9. Het RIVM heeft nieuwe risicogrenzen voor poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in oppervlaktewater afgeleid. Uitgangspunt van deze grenzen is dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen. Uit de nieuwe grenzen blijkt dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mogen zitten dan volgens de bestaande normen. (Groene ruimte, 8 september)

  Lees meer: groeneruimte.nl

 10. Volgend jaar zomer ligt er nog 200.000 ton thermisch gereinigde grond met PFAS opgeslagen bij Ovet in Nieuwdorp. Meer dan gepland, maar een jaar later moet alles écht weg zijn. (PZC, 6 september)

  Lees meer:pzc.nl