1. KWF Kankerbestrijding roept het kabinet op om de Hedwigepolder niet te ontpolderen zolang niet bekend is wat de gevolgen zijn voor een gezonde leefomgeving als er met PFAS-vervuild water de polder in stroomt. Volgens KWF is het belangrijk om dat besluit te nemen vanuit het voorzorgsprincipe. Het fonds denkt dat uitstel van ontpolderen de enige manier is om te voorkomen dat er zich in de toekomst verdere gezondheidsschade en mogelijke gevallen van kanker aandienen. (Omroep Zeeland, 24 juni 2022)

  Lees meer: omroepzeeland.nl

 2. Het ontpolderen van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen kan doorgaan. De voormalige eigenaar van de polder had bezwaar gemaakt tegen de werkzaamheden en diende een herzieningsverzoek in, maar de Raad van State heeft dat verzoek ongegrond verklaard. (NOS, 23 juni 2022)

  Lees meer: nos.nl

 3. Er is duidelijkheid: de grond van Volkstuin Delta in Helmond is inderdaad vervuild. De gewassen bevatten een verhoogde hoeveelheid PFAS, blijkt uit onderzoek van het RIVM. (Eindhovens dagblad, 21 juni 2022)

  Lees meer: ed.nl

 4. Het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag worden hervat. Dat heeft minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof vandaag bekendgemaakt.

  De minister concludeert op basis van elf onderzoeken en metingen naar pfas dat er geen aanleiding is om de planning van de ontpoldering aan te passen. Er zijn verhoogde concentraties pfas gemeten maar de risicogrenzen voor grondwater worden niet overschreden. (NOS, 20 juni 2022)

  Lees meer: nos.nl

 5. De aanleg van de rotonde aan de Wolfsbosstraat en de herinrichting van Het Haagje in Hoogeveen levert de gemeente een extra rekening op van een ton. De financiële tegenvaller wordt veroorzaakt doordat PFAS-houdende grond alsnog moet worden afgevoerd. (RTV Drenthe, 21 juni 2022)

  Lees meer: rtvdrenthe.nl

 6. De Hedwigepolder in Zeeland moet onder water. Maar het water dat de polder in zal stromen zit vol met de giftige chemische stof PFAS, gebruikt voor de teflonlaag in je pan of het waterdicht maken van je regenjas. Vis eten uit de Westerschelde  of erin zwemmen kan je beter niet doen. Vóór 1 juli besluit het kabinet of de polder desondanks onder water wordt gezet. Pim van den Berge is verslaggever bij Omroep Zeeland en weet er alles van. En Jacob de Boer is milieu-chemicus en een echte PFAS-specialist. (NPO radio 1, 18 juni 2022)

  Lees meer: nporadio1.nl

 7. Het schadelijke effect van een mengsel van zeer zorgwekkende stoffen kan groter zijn dan het effect per stof. Met dit mengseleffect wordt zeer beperkt rekening gehouden bij de vergunningverlening. Ook wordt er niet gekeken naar hoeveel van deze stoffen via de lucht op de bodem of in het water terechtkomen. Dat blijkt uit een verkenning van het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (Groene Ruimte, 15 juni)
  Lees meer: groeneruimte.nl

 8. GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant eist duidelijkheid over de PFAS-lozingen in de Westerschelde door chemieconcern Sabic in Bergen op Zoom. (BN de Stem, 15 juni)
  Lees meer: bndestem.nl

 9. Chemieconcern 3M is verantwoordelijk voor grootschalige bodem- en watervervuiling met pfas in de omgeving van Antwerpen. Vanwege het gifschandaal werd de fabriek stilgelegd. Nu wil het bedrijf de productie weer opstarten. (Trouw Topics, 13 juni)
  Lees meer: topics.nl

 10. Indaver hoopt nog voor het einde van het jaar op hun locatie in Hoek een waterzuiveringsinstallatie te hebben waarmee het bedrijf op grote schaal alle PFAS uit het afvalwater kan verwijderen. Een proefopstelling heeft de laatste vier maanden aangetoond dat dit mogelijk is. (Omroep Zeeland, 7 juni)
  Lees meer: omroepzeeland.nl